Hírek Koncertek Zenekar Zene Galéria Sajtószoba Rendelés Kapcsolatok Vendégkönyv Linkek

Keress itt is!


Facebook Twitter YouTube SoundCloud MySpace Google+

Videók


Damnatio ad bestias


Támogatónk


Facebook Twitter MySpace Google Reader Startlap
KritikákMegjelenés: passzio.hu
Az eredeti cikk: http://passzio.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=27480

Harloch – Damnatio Ad Bestias (2012)Elsőre meglepő lehet, hogy egy 2001 óta működő zenekar egy 2008-ban megjelent EP után (Árnyjáték) csupán 2012-ben jut el odáig, hogy kiadja első nagylemezét. Ám, ha megnézzük eddigi életútjukat, nincs mit csodálkozni ezen. A jelenlegi felállás 2011 tavaszára stabilizálódott és valóban jóval meggyőzőbb, erősebb, mint a korábbiak. Turkálva a koncert emlékek között a Harloch-ról egy kompromisszum mentes black metal horda képe él, aminek esze ágában sincs letérni az agyon taposott útról – persze ezzel sincsen baj – épp ezért egy vegytiszta black albummal számoltam, hát jól pofára estem! Nem kell persze rögtön világmegváltó változtatásokra, vagy épp "műfaj romboló" megoldásokra gondolni, a Harloch megmaradt annak, ami volt, mégis érzek a zenéjükben valami olyan meghatározhatatlanul egyedi ízt, ami kiemeli őket a black metal zenekarok tömegéből.

Nagyban hozzájárul ehhez, hogy a fiúk nem kevés figyelmet fordítottak a hangzás kimunkálására is. A felvételek Smicinél az MD Stúdióban készültek. Említésre méltó a borító is, ami Posztos Borbála műve és megfelelőképp tükrözi az album címének mondanivalóját. Megfogott az is, hogy a szövegek középpontjában a történelem erősen elgondolkodtató témái állnak, mindezeket pedig anyanyelven tolmácsolja nekünk a csapat.

Mindenképp érdemes picit bővebben tárgyalni a szövegeket ihlető eseményeket, melyekhez érdekes magyarázatokat olvashattok a zenekar honlapján. Hangulatfestő prológus vezeti fel a címadó, Damnatio ad bestias-t, mely az ókorban közkedvelt kivégzési forma borzalmait írja le. Ennek lényege, hogy az áldozatokat kiéheztetett vadak elé vetik, akik a nagy közönség színe előtt "tépetnek szét". A harmadik dal Salem falu szomorú történetét meséli el, a boszorkányperek igazságtalanságai a mai elme számára is felfoghatatlanok. A negyedik tételnél lassul picit a tempó, ez Arany János Erdély című szerzeményének megzenésítése, egyben tisztelgés a költő munkássága előtt.

Az ötödik nóta ismét időszámításunk előttre, Egyiptom földjére kalauzol minket, a birodalom hanyatlásának éveibe. Egy gyalázatos emberről, Panebről, Szet Maat szülöttéről szól az "ének". A soron következő Homokba fúlt sereg az ókorban tart minket, Kambüszész perzsa uralkodó rejtélyes mód eltűnt hadseregének holléte máig megfejthetetlen. Kiemelném ezt a dalt sajátos, keleties hangulata miatt is. A hetedik darab, a Gothia Erdély történelmének egy újabb fejezetét, a Dacia birtoklásáért folytatott küzdelmeket dolgozza fel. A záró tétel a Hullazsinat címet kapta, Formosus, a háromszor temetett pápa kálváriáját meséli el.

A lényeges tartalmi mondanivalón túl a fogós, karakteres dallamok, a feszes és pontos játék végzetesen megnyerővé teheti az anyagot azok számára, akik szeretik a gyökereken alapuló, mégis kísérletező black metalt. Arra azért kíváncsi lennék, hogy szólna angolul, mert bizony nemzetközi szintű anyagot rakott össze a Harloch.

Track lista:

1. Prológus
2. Damnatio ad bestias
3. Salemi mese
4. Erdély
5. Sírrabló
6. Homokba fúlt sereg
7. Gothia
8. Hullazsinat

Közreműködő zenészek:

Khainor – ének
Akhsesef – gitár
Axelior – gitár
Damien – basszusgitár
Windar – dobok

Honlap:
www.harloch.hu
facebook.com/harloch
Csipke2018. július 20. péntek

Zenelejátszó (felugró ablakban)

Koncertek


Jelenleg nincsen koncert.

Facebook
Köszönet | Hírlevél | Technikai háttér | Jogok | Adatvédelem

© 2001-2018, Harloch | Minden jog fenntartva!