Hírek Koncertek Zenekar Zene Galéria Sajtószoba Rendelés Kapcsolatok Vendégkönyv Linkek

Keress itt is!


Facebook Twitter YouTube SoundCloud MySpace Google+

Videók


Damnatio ad bestias


Támogatónk


Facebook Twitter MySpace Google Reader Startlap
KritikákMegjelenés: Somniorum Webzine

Harloch – Árnyjáték (Ep) (2008)---------------------------------------------------------------------------------------

Kiadás éve: 2008
Kiadó: Szerzői kiadás
Ország: Magyarország
Stílus: Black Metal
Tagok:
Mithras - gitár, vokál
Akhsesef - gitár
Veles - basszus
Sethyron - dob

---------------------------------------------------------------------------------------

Manapság szerintem pont olyan nehéz a Black Metal-ban valami eredetit alkotni, mint amennyire nehéz megírni egy-egy kritikát anélkül, hogy az ember klisék végtelen sorát sorakoztatná fel. A Harloch ebből a szempontból megkönnyíti a helyzetem. Elég volt csupán a dalszövegekbe belekukkantanom, hogy tudjam, itt már valami izgalmasról van szó. A Nile-on kívül nem hinném, hogy túl sok olyan zenekar lenne, ami érdemi háttértudással állna hozzá az egyiptomi kultúra megzenésítéséhez. A Nile-al szemben a Harloch nem Death Metal vizein evez, hanem Black Metal hátszelén támad. Alapvetően gyors tempójú, viharos számok adják az alapot, gazdagon átitatva dallamokkal. Legközelebbi hasonlatként az Aetherius Obscuritas-t tudnám talán felhozni, illetve ezáltal a Ragnarokat se kerülhetjük meg. Az egyiptomi témáknak köszönhetően találni ilyen jellegű gitárjátékot, igaz ez csak a negyedik, „Ahol a remény is meghal” bukkan fel. S az igazat megvallva elsőre ez a szám az, ami rögtön megfogott, mondhatnánk itt csúcsosodott ki igazán az az intellektualitási plusz, amit a dalszövegek, és a zenészi technikai tudás sugárzott.

Ugyanakkor itt ütközött ki az, hogy talán koncepciók területén még nincs meg mindig a vezérfonal. Személy szerint bármennyire is okosak a dallamos Ragnarok megoldások, én jobban pártolom a 4-es szám atmoszféráját, melyet akár a későbbiekben közelíteni lehetne a „szokványos” dallamossággal. Utalásként talán a Meleches-t említeném meg, akik remek módon keverik a Perzsa dallamvilágot és a Black Metal-t.

A Harloch személyében elmondhatom, hogy egy kellemes zenekarral volt szerencsém összefutni. A hangzás nagyon jól sikerült összehozni, és kár volna tagadni, elsőanyagos zenekartól ez igen becsülendő, még ha sokak szerint ez ma már alapkövetelmény. Mivel alapvetően pozítív beállítottsággal közelítek a magyar tehetségek mindegyikéhez, így itt is csak azt tudom mondani hogy további kemény munkával még van bőven perspektíva a zenekarban, és még több egyedi íz beoltásával igen jó esélyeik lehetnek.

8/10

Számlista:

1. Aki a csendet szereti 05:18
2. Árnyjáték 03:57
3. Dacia capta 04:24
4. Ahol a remény is meghal 05:08
5. Artemisz erdején keresztül 04:49

Az album letölthető a zenekar oldaláról ingyen!

Raziel2018. július 20. péntek

Zenelejátszó (felugró ablakban)

Koncertek


Jelenleg nincsen koncert.

Facebook
Köszönet | Hírlevél | Technikai háttér | Jogok | Adatvédelem

© 2001-2018, Harloch | Minden jog fenntartva!