Hírek Koncertek Zenekar Zene Galéria Sajtószoba Rendelés Kapcsolatok Vendégkönyv Linkek

Keress itt is!


Facebook Twitter YouTube SoundCloud MySpace Google+

Videók


Damnatio ad bestias


Támogatónk


Facebook Twitter MySpace Google Reader Startlap
InterjúkMegjelenés: Blackbird Music Blog
Az eredeti cikk: blackbirdmusicblog.blogspot.hu/2012/11/harloch-damnatio-ad-bestias.html

Harloch ~ Damnatio ad Bestias

2012. november 6.

Tegnap jött ki a black-metalban utazó Harloch új nagylemeze a Damnatio ad Bestias. A lemez egy nagyon érdekes és kegyetlen utazást tesz a múlt néhány sötét színterén, persze a zenekar jól megszokott köntösében. A munkálatokról, a hangzásról, a dalok témáiról és a terveikről faggattam a srácokat. :)

Tegnap megjelent végre az első igazi nagylemezetek. Rengeteg munkát fektettetek a dologba. Milyen érzés? :)
Akhsesef: Óriási! Baromira jó volt látni egymáson a sok-sok lemezt. Azt éreztem, hogy megérte az a rettenetes munka, ami a korongok mögött van. Nemcsak a dalok összeállítására és a stúdiómunkálatokra gondolok, hanem a lemezek legyártására is. Nagyon kemény hónapok vannak mindenki mögött. Mindent meggondolva végül úgy döntöttünk, hogy ingyen hozzáférhető lesz az egész lemez, de nem tettük letölthetővé. Inkább arra kérjük az érdeklődőket, hogy fáradjanak el azokba a boltokba, ahol beszerezhető a korong. Jelenleg a támogatónknál, az ÁRKÁDIA HANGSZERBOLTBAN (1073 Budapest, Erzsébet körút 22. (kapucsengő: 5)) és a HEADBANGER üzletében (1053 Budapest, Múzeum körút 17.) vehető fel a korong. De a lemezbemutatón is hozzá lehet majd jutni, minden megváltott belépő mellé kérésre adunk egy-egy példányt.
Windar: Természetesen nagyon jó. Azért megdobban az ember szíve, mikor munkája gyümölcse végre kézzelfoghatóvá válik – ráadásul most már végképp időszerű volt! Khainor: Nagyon jó érzés. Igazából mindannyiunknak mérföldkő az életében. Ez mindenki első nagylemeze. Nekem kicsit mintha a gyerekem lenne.
Damien: Nagyon jó érzés túl lenni a felvételeken, rengeteg időt és munkát fektettünk a lemezbe, bár sajnos kicsit megcsúsztunk időben. De mi nagyon büszkék vagyunk a végeredményre, szerintünk egy nagyon ütős lemez lett. Vannak rajta lassabb dalok, és vannak rajta gyorsabbak is, amik kiegészítik egymást. Az első lemezhez képest mi úgy érezzük, hogy rengeteget fejlődtünk. Reméljük, hogy mindenkinek fog tetszeni a korong!

Nagyon kifinomult és ütős hangzása van a korongnak. Mennyi időt szántatok rá, hogy ilyen tökéletes legyen?
Akhsesef: A hangzás kialakításában óriási segítségünkre volt Schmiedl „Smici” Tamás és a fia, Balázs is. A stúdióban több próbát is tettünk még a munkálatok megkezdése előtt: először a süketszobában, hogy az erősítőfej alapbeállításait megtaláljuk, utána pedig rögzítettünk néhány témát, hogy a végleges mikrofonozást beállíthassuk.
Khainor: A felvételek végeztével rögtön kaptunk egy nyers változatot, ami meglepően erősen szólt.
Windar: Valóban kemény volt már ez is. Ekkor kezdődött a keverés, mely művelet során több „munkaverziót” küldött el nekünk Smici, és várta észrevételeinket, amelyeket folyamatosan meg is küldtünk neki. Nagyon lelkiismeretesen dolgozott azért, hogy az elvárásainknak megfelelő hangzás összeálljon, komolyan úgy éreztük mindannyian, hogy igazán szívén viseli a dolgot!

Miről szól a lemez, úgy egészében?
Damien: A lemeznek történelmi hangvétele van, minden nóta egy történetet mesél el – az első lemezhez hasonlóan.
Khainor: Igazából minden dal különböző témájú. A címadó dal egy kínzással egybekötött kivégzés. Az ókori rómaiak voltak talán, akik a leggyakrabban művelték a gladiátorviadalok előtt. De a hallgató ellátogathat a salemi boszorkányperek idejébe, Gothiába, Szet Maat településére, El-Háridzsába és jelen lehet Formosus pápa perén is. Eddig is jellemzőek voltak ránk a történelmi témák, de ez a lemez kimondottan ilyen lett.
Akhsesef: Ezen a lemezen egy kivétellel én jegyzem az összes szöveget. A kivétel egy Arany János vers, az Erdély megzenésítése. Fő mondanivalónk három csoportra osztható: Erdély történelme, történelmi témák, mesék, legendák és a boszorkányság. Ha gondolod, nézzük végig röviden a 7 dalt! A dalszövegekhez amúgy részletes magyarázat található a zenekar oldalán a Zene/Árnyak könyve (direkt link: http://www.harloch.hu/main.php?nyelv=hu&menu=zene&tartalom=zene#arnyak_konyve) menüben.
Damnatio ad bestias: A damnatio ad bestias főleg az ókori Rómában alkalmazott kivégzési mód volt. Az elítélteket kiéheztetett vadállatok elé vetették, amely a kivégzésen és a kínzáson túl a nép nyilvános szórakoztatása is volt egyben. Számos ókeresztény végezte életét az éhes vadállatok karmai között.
Salemi mese: 1692-ben Salem Village-ben furcsa dolog ütötte fel a fejét: hirtelen több fiatal lány – köztük Abigail Williams és Elizabeth Parris – ijesztő, istenkáromló viselkedése keltett zavart, és szült tömeghisztériát. A lányok védekezésképp a közösség tagjait kezdték vádolni azzal, hogy rontást küldtek rájuk. 20 életet követelt ez a hisztéria…
Erdély: Ez a dal Arany János azonos című versének megzenésítése.
Sírrabló: A dal egy Paneb nevű férfiről szól, aki hozzávetőlegesen Amenmessze vagy II. Széthi korától III. Ramszesz uralkodásának végéig élt. Erőszakos, arrogáns, ocsmány férfi lehetett, aki bárkin átgázolt, ha ebből hasznot remélhetett. Ezzel a dallal Szet Maat településére látogattunk vissza, ahová az előző lemez Aki a csendet szereti című dalával már elkalauzoltuk az érdeklődőket.
Gothia: Ez a dal Erdély történelmét feldolgozó nótáinkból a Dacia capta folytatása: 271 után a daciai terület végleg elveszett Róma számára, mert az új hazát kereső germán törzsek (gótok, vandálok, langobardok) ellen nem tudtak védekezni. A dal 271-től 381-ig öleli fel azt az időszakot, amikor Erdély a gótok országa, azaz Gothia volt.
Homokba fúlt sereg: II. Kambüszész perzsa uralkodó 50.000 katonájáról szól, akiket a Szíva-oázisban található Ámon-jósda ellen küldött Kr. e. 524-ben, de soha nem érkeztek meg. Rejtélyes körülmények között vesztek oda a sivatagban.
Hullazsinat: A dal a pápaság sötét századáról szól. Formosus pápa 896-ban bekövetkezett halála után háromnegyed évvel kezdődik a dal, amikor is az őt a pápai trónon követő VII. (vagy VI., ha figyelembe vesszük, hogy II. István pápaságát a római katolikus anyaszentegyház érvénytelenítette) István pápa kihantoltatta Formosust, főpapi ornátusba öltöztette, majd bűnvádi eljárásnak vetette alá az oszló tetemet. Ezt nevezik hullazsinatnak.

Azt artwork is eléggé szépre sikeredett. Szorosan kapcsolódik az album témájához?
Akhsesef: A borító Posztos Borbála munkája, aki kész ötletekkel érkezett az első megbeszélésre. Meghallgatva a mi terveinket, sikerült közös nevezőre jutnunk. Lelkiismeretes munkát végzett, ráadásul a vizsgáival párhuzamban készítette el a borítót. Jó szívvel ajánljuk a munkáit mindenkinek!
Windar: Köszönjük! Igen, a címadó dal témájához illeszkedik szorosan. Igaz, mi előszeretettel nyúlunk az ókori történelemből eredeztethető történetekhez, a borító is egy ilyen, Rómához köthető „epizódot” mutat be.

Terveztek bemutató koncertet/koncerteket, ahol eljátsszátok az anyagot elejétől a végéig?
Akhsesef: Természetesen. 2012. november 23-án lesz a lemezbemutató koncertünk a Zúzda Rock Kertben. Óriási szerencsénkre megismerkedtünk egy kedves és maximálisan segítőkész koncertszervezővel. A hölgy neve Ella Ignatishin, és nagyot sokat köszönhetünk neki. A segítségével a lemezbemutató időpontját már a nyár közepén lefixáltuk. A lemezbemutatón velünk lesz három nagyszerű banda: a FlameDrop, a Wrath of Azazel és a halottaiból feltámadt testvérzenekarunk, a Cenobite. A lemezbemutató Facebook-eseménye: https://www.facebook.com/events/171951976275664
De lesz még egy buli ebben az évben, méghozzá a VIII. DIES NATALIS FESZTIVÁL, ahol újból meg lehet hallgatni az új anyagot, ha valaki lemaradna a bemutatóról. Ennek a VörösYuk ad otthont 2012. december 8-án. A fesztiválról minden infó megtalálható a http://diesnatalis.harloch.hu címen.

Melyik a kedvenc dalotok?
Khainor: Ez fogós kérdés. Szeretem az összes dalt. A Sírrablót emelném ki, de inkább „negatívuma” miatt. Félre ne érts, imádom a dalt, de előadni nagyon fárasztó, legalábbis részemről.
Windar: Nehéz a választás… nekem talán a Sírrabló, illetve a Homokba fúlt sereg a kedvenceim. Igazából bármelyik dalt választhatnám, ugyanis meggyőződésem, hogy a sok munka eredményeképp egy egyenletes színvonalú lemez született, tehát nem könnyű egy kimondott kedvencet megnevezni.
Akhsesef: Személyes kedvencem a Salemi mese. A tetszetős történetén túl két új barátságot is köszönhetek a nótának…
Damien: Ez egy remek kérdés. Nekem személy szerint két kedvenc nótám is van a lemezről: az egyik a Damnatio ad bestias, amit eddig már játszottunk koncerteken, illetve a Salemi mes, ami szintén hatalmasat fog ütni élőben.

Egy korábbi interjúban beszélgettünk klipről is. Volt róla szó, hogy a közeljövőben készítetek egyet. Van már valami infó róla?
Damien: Nem tettünk le róla, csak rengeteg munkával járt a lemezt elkészíteni. Saját magunknak készítettük a lemezt lépésről lépésre, és most november 23-ra, illetve december 8-ra, a Dies Natalis Fesztiválra készülünk gőzerővel. Ha ezeken túl vagyunk, akkor nekiállunk a klipnek.
Akhsesef: A Salemi mese című dalhoz szeretnénk klipet forgatni, nem változtak a terveink. Már írjuk a forgatókönyvet, több szerepre is kiválasztottuk a szereplőket. De sajnos sokkal kevesebb időnk van, mint szükséges lenne. Így a lemezmegjelenés és a bemutató miatt kicsit odáztuk a forgatást. De nem marad el. És amúgy is téli hangulat kell a nótához…

Aki hozzájut az albumhoz… mielőtt meghallgatja, annak mit kell tudnia, mit üzentek nekik?
Khainor: Nagyon ütős anyag, de élőben jobban szól!
Damien: Azt üzenjük, készüljön fel arra, hogy egy komolyabb, sokkal jobban összerakott lemezre számíthat, és egy utazásra a Harloch zenekarral, ami Salemen keresztül Gothiáig röpíti majd…
Akhsesef: Visszük tovább azt a vonalat, amit 4 éve az Árnyjáték című EP-nkkel elkezdtünk, de azóta sokat fejlődtünk. A dalok hangulata nagyon erős – szerintünk –, és ezt érezni fogja mindenki, aki meghallgatja! És jöjjenek minél több bulira, ne hagyjuk, hogy a kemény zene eltűnjön a süllyesztőben!

http://www.facebook.com/harloch

Len2018. július 20. péntek

Zenelejátszó (felugró ablakban)

Koncertek


Jelenleg nincsen koncert.

Facebook
Köszönet | Hírlevél | Technikai háttér | Jogok | Adatvédelem

© 2001-2018, Harloch | Minden jog fenntartva!